Aiskrim Malaysia Solero Lime Vanilla | Aiskrim Malaysia Viral

by cik dadida
Aiskrim Malaysia SOLERO lime ni agak susah sikit nak buat sebab kalau Salah buat tak jadi SOLERO split lime & vanilla tu , orang yang berniaga pun buat 2 3 kali baru jadi cantik split tu ini kan pulak cik dadida yang baru first time cuba , kalau hampa rajin boleh la modified sampai jadi cantik split SOLERO lime ni

Resepi aiskrim Malaysia SOLERO lime vanilla

Bahan 1 ( aiskrim vanilla )

1 tin susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air kosong
1 sudu tepung jagung
1 susu esen vanilla

Bahan 2 ( aiskrim limau )

3 cawan air kosong
1/2 cawan jis limau
1 sudu tepung jagung
Sedikit pewarna hijau
1/2 cawan gula pasir

Cara penyedian

1- campurkan semua bahan 1 (aiskrim vanilla) kedalam periuk , kacau sebati dan masak diatas api dan kena sentiasa kacau untuk elakkan bergumpal-gumpal , masak sehingga mendidih dan bila dah masak tuangkan kedalam bekas kosong dan sejukkan

2- campurkan semua bahan 2 ( aiskrim limau ) kacau sebati dan masak diatas api sehingga mendidih dan sentiasa kacau dan setelah masak tuangkan kedalam bekas kosong dan biarkan sejuk

3- untuk splitkan aiskrim , mula-mula masukkan bancuhan susu dan kepitkan plastik dengan pengepit , kemudian masukkan adunan limau , lepaskan pengepit secara perlahan-lahan untuk mengelakkan campuran susu dan limau bercampur

4- ikat plastik aiskrim dan sejukkan didalam peti ais selama 6-7 jam

Follow sosial media cik dadida

Facebook page : https://www.facebook.com/cikdadida/
Instagram : https://instagram.com/cikdadida?igshid=g7385qbrpo7k

untuk product review boleh DM ig cik dadida
product review hanya bahan atau barang makanan sahaja 😊

ni linked video Yang aku tengok sebagai rujukan :
https://youtu.be/4EuvDwcGT5g

Dah siap !!!
Selamat mencuba
เพลงต่อไป
  • <br />
<b>Warning</b>:  Illegal string offset 'title' in <b>/home/admin/web/vmixe.com/public_html/view/page/play.php</b> on line <b>102</b><br />

    Warning: Illegal string offset 'title' in /home/admin/web/vmixe.com/public_html/view/page/play.php on line 106
    by
    Warning: Illegal string offset 'uploader' in /home/admin/web/vmixe.com/public_html/view/page/play.php on line 107

    Warning: Illegal string offset 'name' in /home/admin/web/vmixe.com/public_html/view/page/play.php on line 107